Välkommen till Fjällglimtens kennel!

Mitt namn är Camilla Karlsson och jag bor med sambo Niklas, dottern Amanda och sonen Albin i en by som heter Fjäl, två mil norr om Östersund.


Jag Camilla


Amanda


Albin


Amanda, Albin & Bella

Även om min hemsida mest innehåller bearded collies, tänkte jag här berätta lite om vilka andra hundar jag haft och vad vi gjort. Jag är uppvuxen med bordercollie. När jag var liten delade babysitsen med ”Arco”, den hund som senare skulle bli mormorsfar till min första alldeles egna hund, Trix. Han var född 1983. Jag var alltså 12 år då…Min familj ägde även hans mor Tanja.

Med Trix tävlade jag lydnad, bruks (spår) och agility. Han var en enkel och rolig hund att träna och tävla med. Snabbt tog vi lydnadsprovsdiplomet och redan på  den första brukstävlingen i 
appellklass blev han uppflyttad till lägre klass! Agility var hans favorit, som en typisk bordercollie var han snabb och smidig! Det inspirerade mig att utbilda mig till Agilityinstruktör.

Han blev en av de första hundarna i Sverige som kvalificerade sig till segrarklassen. Två gånger deltog vi i Agility-SM!


Trix, Canasta, Tanja

För 20 år sedan gjorde bearded collien entré i vår familj, 1987 hämtade vi hem Farmarens Canasta Cola, från Maine Lundells anrika kennel Farmaren i Gävle. Det var min syster Cecilia som valde valpen och stod som ägare till henne. Cecilia, som var 13 år visade Canasta och hon vann ett cert för rasspecialisten Barbro Finkelstein, kennel Bellbreed.

1989 gjorde Maine en spännande kombination mellan norskägda englandsimporten Ch Chriscaro Norse Conqueror och Ch Cregagh Kerry Dancer at Sunkap. I den kullen fann vi den chokladbruna hanen Farmarens Glint of Gold kallad ”Geordie”. Han blev svensk utställningschampion, vår första egna champion!

1991 hade Canasta sin första valpkull med den engelska importen Ch Potterdale Selection ”James” 
Det var då vårt kennelnamn registrerades.

Cecilia och jag hade då  kenneln tillsammans men numera har hon registrerat kennelnamnet Lägdens, med sin lagotto romagnolo uppfödning. I vår första kull föddes bland annat tikarna SUCH NUCH Fjällglimtens Brie´N´Biscuit ”Skorpan” och SUCH Fjällglimtens Bellami.

GBCH Potterdale Conclusion har gjort mycket för beardedcollie aveln både i sitt hemland, England, och i många andra länder.När Maine inseminerade sin underbara tik Ch Farmarens Yabba-Dabba-Dii ”Diddi” med Conclusion 1994, tvekade vi inte att beställa en valp. Vi fastnade för den svarta hanen 
Farmarens Hillside Hickory, ”Avalon”. En hane vi har haft stor glädje med. Hans barn och barnbarn gör sig väl ute i världen! Störst framgång i utställningsringen hade Avalon som veteran. Inte mindre än 10 BIS-placeringar hade han i veteran-BIS.


Charlott Sandberg gjorde Avalons sista säsong oförglömlig!
Här blir han BIS-3 veteran för Kenneth Edh.


Avalon med barnbarnen Ryan & Mango

I H-kullen sparade jag SUCH Fjällglimtens Hot Mango Chutney. I denna kull fanns också hanen 
INT S N Dk FIN U CH Fjällglimtens Hambledon ”Ryan”. Ryan bor på kennel Shepherdress i Danmark och på deras hemsida kan Ni läsa mer om honom. Han har haft stora framgångar och fina placeringar vid SBC:s topp-10 lista bland de vinstrikaste hanarna under åren. Ryan har vunnit BIS på beardedcollieklubbs utställningar i Sverige, Norge, Finland och Danmark!

I I-kullen efter Mango och Avalon  föddes Fjällglimtens Isobel, som nu haft två kullar, J & K-kullen. Från K-kullen är Fjällglimtens Cool`N´Kilted ”Katie” Kvar.

FINUCH GBCH NUCH SUCH Diotima Sea Wolf At Ramsgrove, är en fantstisk hane som Mrs Wendy Hines I England äger. JGA har haft förmånen att träffa honom på hemmaplan, där både hans far och  några av hans avkommor bor. Mycket trevliga hundar!!! 2007 var han på turné i Sverige och vann det han kunde och fick några kullar hos kennel Farmarens. I den första med  Such Farmarens Zweet Zamantha  föddes tre valpar. Farmarens Flava Jemtlandica flyttade hem till oss! Hon är nu SE UCH NO UCH FIN UCH! Även hennes halvbror C.I.B. SE UCH NO UCH PL CH FIN UCH Farmaresn Give Me Five bor här hos oss!


Oliver och Flava

Jag är glad och tacksam över att det var hos just Maine vi blev introducerade i rasen. Hon har lärt oss mycket och hennes döttrar Charlott och Ulrica är generösa med att dela med sig av sina kunskaper.


Elwira njuter i solen på fjället, här 7 månader.

Jag har även haft två  pointrar. 1997 köpte jag  Mostodalens Ylli ”Elwir. Två år senare hade jag förmånen att köpa en son efter den snygga och vinstrika hanen Such Intuch Vento del Biondo från Anders Cederström. Pålamalmens Uvento hämtade vi dagen före jaktpremiären 1999.


Uvento


jag och Pointrarna

Jag har även haft leonberger, Lejonlands Xorion ”Zack” och Lejonlands Kopernicus, ”Rex”. 
Allt började med att jag som tolvåring var kennelflicka hos Gun Olofssons kennel Lejonland. Gun har lärt mig mycket om hundar och hunduppfödning, och framförallt leonberger. Jag har haft förmånen att träffa och se många av de första leonbergerhundarna i norden och följer med glädje rasen.


Zack

”Zack” fick jag köpa som vuxen, han var två år och i hans stamtavla fanns mina favoriter. 
Hans far var nämligen Ch Lejonlands Imrick, en helt gudomlig hane med fina utställningsmeriter. 
På mor-sidan fanns Ch Zarewitsch v Ratibor u Corvey ”Yorrick” och Ch Lejonlands Feronia. Vilka hundar! ”Zack” som var född 1988 var en hane med ett underbart temperament. 
Stor och reslig med den djupt rödbruna färgen på sin päls.


Rex

”Rex” , född 2003, har också riktiga favotithundar i sin stamtavla, vad sägs om Multich och världsvinnare X 2 Sjö Björnens Bagheera som farfar. Även ”Rex” var en fantastisk hund, underbar mentalitet, men tyvärr har hans ena höft belastats med grav dysplasi varför han är utställd officiellt endast en gång, med CK från juniorklass.

Sedan 1999 driver jag fotofirman LITBILD. Några bilder kan Ni se här på hemsidan. Hundar har blivit en specialitet, mycket tack vare mitt stora hundintresse samt att jag har gjort reportage åt bl.a. tidningen Hundsport. I mitt frilansjobb gör jag oftast hundreportage från olika prov och utställningar, 
det är mycket lärorikt och spännande.

2009 utbildade jag mig till domare i  juniorhandling. 


Nu hoppas jag att Ni har glädje av stunden inne hos Oss!

/Camilla


Albin & Oliver


Albin & Oliver


Amanda i barn med hund


Vårt hus sommartid


Vårt hus vintertid